Jeg har siden 6. klasse vidst at jeg ville tage uddannelsen som multimediedesigner. Vi tog nogle test ifm. en uddannelsesbog, hvor jeg faldt over uddannelsen og jeg har ikke kigget tilbage siden. Det lød virkelig som noget for mig, men i dag ville jeg have ønsket at jeg havde undersøgt mulighederne bedre.

Tror ikke jeg var 100% indforstået med hvad uddannelsen præcist indebar og hvilke andre uddannelser, der måske havde givet mere mening for det jeg virkelig brænder for – nemlig grafisk design. Multimediedesign er virkelig bredt og der var meget der skulle dækkes på 2 år, hvor vi kun gik i skole 3-4 timer om dagen. Ærligt, så fik jeg slet ikke det ud af uddannelsen, som jeg havde ønsket. Og meget har jeg lært af klassekammerater eller efterfølgende i jobs.

Hvad jeg heller ikke var forberedt på var konkurrencen om de få jobs der var. Selvom at Kolding er en forholdsvis stor by med mange virksomheder, så er der også utrolig mange om buddet. På min uddannelse var vi to klasser på en årgang – det vil sige 4 årgange på 1 år, som blev færdiguddannet. Derudover var der grafikeruddannelse på samme skole og Designskolen.

Jeg havde utrolig svært ved at finde min hylde og mit fodfæste i voksenlivet. Jeg fik nogle praktiksteder, afløserjobs, barselsvikariater, men som årene gik kom jeg længere og længere væk fra min uddannelse og det jeg faktisk gerne ville. Mit sidste job inden jeg startede selv, var som receptionist på et hotel i Kolding. Selvom at jeg fik lov til at lave små skilte o. lign., så var det slet ikke drømmejobbet. Og jeg var faktisk afklaret med at skulle være receptionist/sekretær resten af mit arbejdsliv.

I 2017 flyttede min mand og jeg til Rødekro, hvor jeg stadig pendlede til arbejdet i Kolding. Men det varede ikke længe og et par måneder senere havde jeg sagt op. Det var et stort skridt, da det betød arbejdsløshed, karantæne og ingen ordenlig indkomst. Men det var også skubbet jeg havde brug for.

I 2018 kom jeg i praktik (via Jobcenteret) hos ShopiCity Aabenraa, som laver events i gågaden. Og det var mit held! For Citychefen sagde at hun gerne vil beholde mig som grafiker, hvis jeg fik mit eget CVR-nummer, så vi kunne lave en samarbejdsaftale. For, hvad mange ikke ved, så var det min drøm i flere år at starte selv. Men det var en drøm jeg kun havde delt med meget få. Ja, faktisk kun med min mand og mine forældre. Udover at jeg var bange for at sige det højt – for var jeg overhovedet god nok til det. Så virkede det heller ikke optimalt i Kolding ift. konkurrencen. Men i Aabenraa, med SIC som min første kunde, så gav det bare meget mere mening. Mit netværk i området var også meget større.

Hvorfor selvstændig?

Drømmen om at starte selv kom sig nok af, at jeg ikke kunne finde det rigtige job. Enten var det tidsbegrænset eller med kombination af andre opgaver end det jeg egentlig gerne ville. Før uddannelsen, var drømmen at arbejde på et reklamebureau, hvor man kunne arbejde med flere forskellige kunder og derfor også have en god variation af opgaver. Og det er jo, på en måde, det jeg har fået mig nu. Bare i min egen lille biks. Jeg kan helt selv vælge hvem jeg vil arbejde sammen med og hvilke opgaver jeg vil tage ind og det er bare en kæmpe fordel. Og så kan jeg selv bestemme over min tid. Vil jeg arbejde sent den ene dag og starte senere den anden, så er det det jeg gør. Og det er virkelig luksus.

Så selvom at det selvstændige liv, til tider godt kan være hårdt, så er det en beslutning jeg ikke fortryder.

 

Uddannelser:

Nordic Multimedia Academy: 2009-2011 (Business, Design, Animation, Hjemmesider)

Aabenraa Statsskole: 2006-2009
(Samfundsfag A – Matematik B med Engelsk A og Medie B, som valgfag)

Stubbæk Folkeskole: 1996-2006

Joberfaring:

Kolding Turistbureau: Bureaumedarbejder – kundeservice, tryksager, opdatering af sociale medier

Godset, Kolding: Grafisk designer – opdatering af hjemmeside, flyers, bannere, brochurer o. lign. til events

Lyshøjskolen, Kolding: Multimedieassistent – tryksager, fotografering, PowerPoints, infoskærme, medieassistent i undervisningen

Under uddannelsen havde vi et forløb med en videograf fra San Francisco. Vi havde frie tøjler og efter en masse sparring med ham, kom der dette resultat ud af det.